
Hos familien Møller er weekenden ikke rigtig begyndt, før der dufter af nybagt brød i huset. Ikke bare hvilket som helst brød – men glutenfrit, hjemmebagt og lavet med kærlighed.
Mor Sofie, far Jonas og deres to børn, Alma på 10 og Silas på 7, har i snart to år haft en fast tradition: Hver lørdag formiddag bliver køkkenet forvandlet til et lille bageri. Og det hele startede med en diagnose.
Det var Alma, der først fik konstateret cøliaki. Hun var dengang otte år og havde i månedsvis klaget over ondt i maven, træthed og ubehag efter måltider. Efter flere undersøgelser kom svaret – hun kunne ikke tåle gluten.
“Det var en stor omvæltning,” husker Sofie. “Vi skulle læse på alt, finde nye produkter og sige farvel til mange af vores faste hverdagsretter. Men vi blev hurtigt enige om, at det ikke kun var Alma, der skulle spise glutenfrit – vi skulle alle sammen være med.”
For at gøre det nemmere og mere hyggeligt besluttede familien at starte en ny vane. Hver weekend skulle de bage deres eget brød – og ikke bare ét slags, men flere forskellige. Det skulle være sjovt, eksperimenterende og ikke mindst velsmagende.
En lørdag i familiens køkken
Klokken er lidt over ni lørdag morgen. Silas hælder lunkent vand op i en stor skål, mens Alma rører gær og sirup ud i det. Jonas måler glutenfri havremel af, og Sofie har fundet hørfrø og græskarkerner frem fra skabet.
“Vi laver de grove boller først,” siger Alma og rækker ud efter dejkrogene. “Dem skal vi have med i madpakkerne.”
Køkkenet summer af aktivitet og latter. Musik spiller lavt i baggrunden, og der er mel på bordet, på gulvet – og i håret på Silas. Det gør ikke noget. Her må man godt rode lidt.
“Vi har efterhånden vores egne yndlingsopskrifter,” fortæller Jonas, mens han former små boller på en bageplade. “Men vi prøver også noget nyt næsten hver weekend. Vi har fx bagt brød med gulerod, boghvede, quinoa og endda med banan og chiafrø.”
Sofie nikker og smiler. “Der findes så mange gode glutenfri meltyper. Før tænkte jeg, at glutenfri brød måtte være tørt og kedeligt. Men det er det slet ikke, når man selv bager det.”
Når børnene er med
Det, der startede som en praktisk nødvendighed, er blevet noget, hele familien ser frem til. For Alma og Silas er det ikke bare madlavning – det er kreativ tid sammen med mor og far.
“Jeg kan bedst lide at pensle bollerne med æg og drysse kerner på,” siger Alma stolt. “Så ser de ud som dem fra bageren – bare bedre!”
Silas har sin egen favoritopgave: at forme flutes. “Jeg ruller dem lange som slanger,” siger han og demonstrerer med sine små hænder. “Men de må ikke være for tynde, så bliver de tørre.”
Der bliver både bagt sandwichbrød, grove boller, frøknækbrød og et sødt tebrød med rosiner og kardemomme. Nogle opskrifter tager lang tid med hævning og hvile, mens andre kan bages hurtigt og bruges samme dag.
Når ovnen dufter af friskbagt brød, og bollerne får gylden overflade, jubler børnene. De kender lydene, lugtene og rytmen. Det er blevet en ritual.
Madpakker og fryserbrød
Det meste af brødet pakkes i poser og lægges i fryseren. På den måde har familien altid glutenfri brød klar til madpakker, morgenmad og aftensmad.
“Det gør hverdagen så meget nemmere,” forklarer Sofie. “Vi slipper for at løbe i butikker efter specialprodukter, og vi ved præcis, hvad der er i vores brød.”
Alma mærker forskellen tydeligt. Hun har fået sin energi tilbage, sover bedre og har ikke ondt i maven længere. Og hun føler sig ikke udenfor i skolen, for hendes madpakke ligner de andres – og smager ifølge klassekammeraterne endda bedre.
Silas – som ikke har cøliaki – spiser med glæde det samme som sin søster. “Det smager jo godt,” siger han med et grin. “Og så må jeg få flere, fordi det er sundt!”
En vane, der skaber nærhed
Det vigtigste for familien Møller er, at deres fælles bageprojekt ikke kun handler om brød. Det handler om nærvær.
“Det er blevet vores måde at være sammen på,” siger Jonas. “Vi taler om ugen, vi hører musik, vi driller hinanden lidt – og vi laver noget, vi alle kan være stolte af.”
De har endda lavet en lille mappe med deres yndlingsopskrifter og fotos af nogle af de flotteste bagværk. På forsiden står der: “Vores glutenfri weekend.”
“Vi kunne sagtens købe brød i butikken,” siger Sofie. “Men så gik vi glip af alt det, der følger med.”